Nieuwe klant Login
Producten
onze vermelding op www.keurmerk.info

Let op: Bijen of wespen in uw spouwmuur kunnen vervelend en zelfs gevaarlijk zijn. In uw spouwmuur kan ongedierte vaak vrij lang ongestoord haar gang gaan waardoor populaties snel kunnen groeien en uit kunnen zwermen. Daarnaast zullen wespen aangetrokken worden door voedsel in en om uw woning. Wij raden aan om de bestrijding van een wespennest of bijennest door een professional te laten doen. Voor vrijblijvend advies of een afpsraak belt u met 085 - 029 85 10 (lokaal tarief, 24 uur per dag, 7 dagen per week).

Wespen op een muurEen wespennest in een spouwmuur kan tevens de ventilatie van de spouw ontregelen waardoor er zicht vocht kan ophopen wat tot schimmels en vochtplekken in uw woning kan leiden.  

Hoe vind ik de wespen of bijen?

Meestal is het overduidelijk dat er wespen of bijen in uw spouwmuur zitten. Het best zijn ze te localiseren door de aanvliegroute te volgen. Ook het geluid, geur of zelfs warmte kunnen een indicatie zijn voor de locatie van het nest.

Verwijderen van het nest

Het verwijderen of uitroeien van een wespennest is een gevaarlijk karweitje. Wij raden u niet aan om dit zelf te doen. Zodra u signaleert dat u een bijen of wespennest in uw spouwmuur heeft kunt u het beste een specialist raadplegen zodat de overlast verwijdert kan worden.

U kunt voor het professioneel laten verdelgen van een wespennest bellen met 085 - 029 8510 (lokaal tarief, 24 uur per dag, 7 dagen per week vrijblijvend advies). Voor overige vragen over onze producten of over uw bestelling belt u 053 - 573 8888 (lokaal tarief, bereikbaar tijdens kantooruren)

Bel nu voor professionele ongediertebestrijding 085 029 8510 lokaal tarief, 24/7 vrijblijvend advies)

Wespennest uitroeien of uit laten vliegen

U kunt voordat u het nest verwijdert ook de insecten uitroeien door gebruik te maken van een insectidcide. Dit poedervormig middeltje plaats u waar de wespen het nest binnen gaan. Zodra een aantal wespen met het poeder in aanraking zijn geweest zullen zij het binnen het nest verspreiden. Het voedsel binnen het nest raakt besmet met de isecticide en indien het goed werkt zal het gehele nest uitgeroeid worden.

Wanneer u van plan bent het poeder zelf te plaatsen bedenkt dan dat dit een gevaarlijk werkje is. Bent u ondanks het gevaar van plan om het poeder zelf te plaatsen neem dan voldoende voorzorgsmaateregelen. Bedek zoveel mogelijk delen van uw huid met dikke kleding (Jas, Pet, Handschoenen, Sjaal om uw gezicht of nog beter een headnet etc.). Daarnaast is het belangrijk dat u van te voren de situatie goed bekijkt en bepaalt op welke wijze u snel en veilig weg kunt komen mocht het mis gaan. Het is mogelijk dat het gehele nest zich op hun belager richt.

Wespen zullen in de winter het nest verlaten en het volgende jaar niet terugkeren. Heeft u weinig last van het nest én duurt het niet lang meer totdat het wespennest verlaten zal worden (Ongeveer in oktober) dan is het aan te raden om het nest tot die tijd met rust te laten.

Daadwerkelijk verwijderen van het nest

Zodra het nest uitgeroeid is kunt u het zonder gevaar verwijderen. Dit zal lastig zijn aangezien de toegang tot een spouw vaak erg klein is. Probeer toch zo veel mogelijk te verwijderen aangezien een uitgeroeid nest nog steeds stankoverlast kan veroorzaken en de werking van uw spouw negatief kan beinvloeden. Wilt u het nest geheel verwijderen dan zal het vaak nodig zijn om een aantal stenen te verwijderen uit uw muur hetgeen een flink karwei kan zijn. uiteraard kunt u dit ook door een bedrijf laten doen dat spouwmuur reiniging uitvoert.

Stenen uit uw muur halen en zelf uw spouw reinigen

Het verwijderen van een steen uit de buitenmuur om de spouwmuur schoon te kunnen maken is meestal de makkelijkste manier om dit te doen. Vervolgens plaatst u dezelfde steen weer terug. Om dit te doen begint u met het uitboren van de voeg. Met een steenboor maakt u zo veel mogelijk gaten in de voeg rondom de steen. Uiteraard zonder de steen te beschadigen. De overgebleven voeg haalt u met een beitel weg net zolang tot u de steen uit de muur kunt halen. Ten slotten hakt u de overgebleven voeg weg.

U heeft nu toegang tot de spouwmuur. U kunt het nest verwijderen met bijvoorbeeld een plamuurmes waarmee u het nest los steekt. Heeft u niet voldoende ruimte dan dient u uiteraard het gat te vergroten door meerdere stenen te verwijderen.

Zodra u het nest heeft verwijderd en de spouw hebt gecontroleerd kunt u de muur weer gaan herstellen. Zorg voordat u hiermee begint dat de verwijderde steen en de omliggende stenen goed schoon zijn. Vervolgens maakt u de te plaatsen steen en de omligende stenen nat met een plantenspuit,

U maakt vervolgens cement aan (zoals u 'gewoon' zou doen bij metselen) en legt het cement op de steen in de muur. De verwijderde steen plaatst u daar bovenop. Zorg dat de voegen qua hoogte en dikte overeen komen met bestaande voegen. De voegen vult u met behulp van een voegspijker. Vergeet niet de stootvoeg open te laten.
Werk de gerepareerde muur af met voegspecie. Strijk de plek na met een licht bevochtigde borstel.

Na het verwijderen van het nest

Na het verwijderen kunt u het nest vernietigen om te voorkomen dat achtergebleven eitjes alsnog uit zullen komen. Dit doet u door het nest te vebranden of te verdrinken. Let er bij het verwijderen op dat het nest in delen uit elkaar kan vallen.

Ga nooit uw spouwmuur afdichten (Door bijvoorbeeld bijenbekjes te plaatsen of kieren dicht te kitten) zonder dat de wespen uit uw spouwmuur verwijderd zijn. De wespen zullen een andere uitweg dwars door uw muur maken met alle gevolgen van dien.

Wanneer het een nest bijen betreft in uw spouwmuur (hetgeen niet vaak voorkomt in een spouwmuur) kunt u het best een imker bellen. Deze zijn meestal blij met een bijenvolk aangezien deze nogal zeldzaam beginnen te worden in Nederland. Hoewel het lastig zal zijn om het bijennest uit de spouwmuur te halen zullen veel imkers het zeker willen proberen (verdelgen kan altijd nog).

Preventie

Na het verwijderen van het nest is het aan te raden om preventief uw (niet luchtdicht) spouwmuur af te dichten door kieren en gaten dicht te kitten. Stootvoegen en andere functionele openingen tbv ventilatie dienen afgedicht worden met spouwroosters zoals bijenbekjes of spouwsafe.

Controleer tevens of uw roosters voor de kruipruimte ventilatie nog intact zijn. En dicht alle andere gaten af met een ongediertebestendige kit of met een afdichgtingsnet.

Hierdoor verkleint u tevens de kans dat muizen en ratten binnenkomen via uw stootvoegen of kleien openingen (stootvoegen zijn groot genoeg voor een muis of rat om door naar binnen te glippen. Een muis kan al door een gat met de breedte van een pen een ruimte binnendringen.)